למרות שבישראל ובכל העולם היהודי ברית מילה, בין אם היא נעשית על ידי רופא מוהל או על ידי מוהל רב, היא אקט שכיח וברור, עבור תינוקות רבים מדובר בטראומה לא קטנה. הרגע הקטן הזה בו אנחנו "חותכים" יכול להיות קל יותר באמצעות ברית רפואית במהלכה מאלחשים את האיזור בצורה מבוקרת ונטולת כאבים בכלל וגם על ידי השיטות הקלאסיות של ברית מילה רבנית, אבל הימים שלאחר ברית המילה יכולים להיות קשים ולא נעימים, גם עבור התינוק וגם עבור ההורים.
טיפול נכון באיזור הברית מחייב את ההורים כדי לשמור על התינוק ולדאוג שלא יופיעו זיהומים, דימומים או שינויים במראה הפין שאינם אמורים לקרות לאחר ברית מילה. לרוב, רופא מוהל יוכל לתת לכם הדרכה מתאימה כיצד לנהוג לאחר ברית מילה כדי להפחית תופעות אלו. בנוסף, חשוב לדעת בדיוק אילו תופעות הן שכיחות ואינן מדאיגות ואילו תופעות הינן חריגות ומצריכות מעורבות מיידית של רופא. הנה מידע חשוב שכל הורה לתינוק שעבר ברית מילה צריך לדעת.
כיצד מטפלים באיזור ברית המילה לאחר האירוע?
רופאים רבים ממליצים שלא לרחוץ את איזור ברית המילה יממה אחת לאחר האירוע ואם כן, להשתמש במים פושרים בעדינות רבה ולנקות את האיזור באמצעות צמר גפן. לאחר יממה חשוב להקפיד על רחצה עם סבון תינוקות ולא עם שום מוצר אלכוהולי שיכול לגרום לכאבים.
לגבי ההחתלה, מומלץ לחתל את התינוק בשני חיתולים למשך מספר ימים. הסיבה לכך היא הצורך להרחיק את הרגליים ולמנוע מצב של מגע מיותר באיזור הפצע. כאשר מחליפים לתינוק צריך לנקוט במשנה זהירות ולהמעיט את מגע ההפרשות עם האיזור הפצוע – מומלץ לנגב את הפרשות התינוק כלפי מטה.
לרוב, תינוקות בגיל זה עדיין בעלי פצע גם באיזור הטבור שדורש שימוש באלכוהול. חשוב מאד לא לשפוך את האלכוהול אלא להשתמש בכמות מאד קטנה ונקודתית, כך שלא יהיה מצב בו האלכוהול מגיע גם לאיזור פצע הברית של התינוק.
מבחינת חיטוי איזור הברית, לרוב ימליץ הרופא על משחות חיטוי כמו פולידין וויטה מרפן או על סבון אנטיספטי מיוחד לתינוקות. נושא החיטוי חשוב במיוחד כדי למנוע זיהומים שעלולים להופיע. בנוסף, חשוב לדאוג לשימון האיזור, בדרך כלל על ידי מעט שמן תינוקות, כך שהפצע לא יידבק לחיתול.
תופעות לוואי
ברית מילה היא בדרך כלל אירוע נטול תופעות לוואי, בין אם הוא מתקיים במסגרת רפואית על ידי רופא מוהל או במסגרת דתית כשמוהל הוא רב. אם זאת, ייתכנו מקרים בהם התינוק יסבול ממעט כאבים בימים שלאחר הברית. חשוב לעקוב אחר התינוק ובמידת הצורך לסייע לו להתמודד עם הכאבים באמצעות משככי כאבים לתינוקות, כמו נרות אקמול, נורופן לילדים וכדומה. חשוב מאד לקבל הדרכה של רופא ולבדוק היטב מהו המינון המתאים לתינוק.
תופעות לוואי חמורות יותר שעלולות להופיע אך הן שכיחות למדי הן דימום קל, שיכול להתבטא בכתמי דם קטנים מאד על החיתול, הפרשות צהובות ולבנות שנעלמות בדרך כלל לאחר מספר ימים ונפיחות באיזור העטרה. נפיחות זו תיעלם גם היא כעבור מספר ימים.
בין התופעות הפחות שכיחות שצריכות להיות תחת מעקב של רופא ילדים ניתן למצוא דימומים חזקים (דימום חזק הוא דימום של יותר מכמה כתמי דם או טיפול על החיתול, אלא דימום חריף ומתמשך), שינויים דרסטיים בהתנהגות התינוק שמחייבים בדיקה, זיהומים שמתבטאים בהפרשות בצבעי מוגלה, חום של למעלה מ-38 מעלות, אובדן צבע בפנים וחוסר שקט.
Noa Siti Eliyahu / Shutterstock.com